Warmtepompen

Geothermische warmtepompen

Warmte wordt van de ene plaats naar de andere verplaatst. De aarde absorbeert de warmte van de zon en slaat deze op. Ook komt er vanuit het binnenste van de aarde een constante stroom van warmte naar de oppervlakte. Een geothermische waterpomp verplaatst de in de aarde aanwezige energie vanuit de aarde naar een woonhuis. Door middel van een koelvloeistof wordt de warmte langs een buisleiding naar de warmtepomp of de warmtewisselaar gepompt.

 

Lucht warmtepompen

Ook lucht kan worden gebruikt voor verwarming. De waterpompen gebruiken hierbij de warmte die in de (buiten)lucht aanwezig is.

 

Koelen

Waterpompen hebben ook (met een optionele uitbreiding) de mogelijkheid om in de zomer uw woning te koelen. In dit geval wordt de overtollige warmte van uw woning naar de aarde verplaatst.

 

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De producten die wij leveren worden gemaakt door Hautec, een Duitse fabrikant met al meer dan 30 jaar ervaring met warmtepompen. De volgende producten zijn leverbaar:

- brine-water-warmtepompen

- energiehek

- warmwater-warmtepompen

- lucht-water-warmtepompen

 

Bijverwarming

De meeste warmtepompen kunnen niet voor de volle 100% voor de verwarming van uw woning zorgen. In de meeste gevallen is er dus een extra verwarming nodig. Een goede, en vooral milieuvriendelijke, optie is de toepassing van een warmtepomp in combinatie met een zonneboiler.

 

horizontale brine-water-warmtepomp
horizontale brine-water-warmtepomp

Brine-water-warmtepompen

 

In de aarde heersen in alle jaargetijden relatief gelijkmatige temperaturen. De Hautec brine-water-warmtepomp brengt deze temperaturen naar een comfortabel niveau.

Voor de gebruikmaking van de grondwarmte zijn er drie mogelijkheden:

 

Horizontale aardcollector

De eerste mogelijkheid is vooral geschikt voor nieuwbouw (het aanleggen van een aardcollector is bij bestaande bouw vaak wat moeilijker).Tijdens de bouwfase van de woning wordt een aardcollector horizontaal aangelegd. De aardcollector neemt de energie vanuit de aarde op in de vloeistof (brine) binnenin de collectorbuis, en voert deze verder naar de warmtepomp. De warmtepomp zet de energie vanuit de aarde om in verwarmingsenergie. De afgekoelde vloeistof (brine) wordt teruggeleid in het gesloten systeem van de aardcollector, en neemt daar weer nieuwe energie in zich op.

 

Energiehek en dakabsorber

De tweede mogelijkheid is zowel voor nieuwbouw als voor bestaande bouw uitstekend geschikt. Het energiehek. Het energiehek bestaat uit boven elkaar lopende vervlochten buizen. Deze buizen nemen, net als een zonnecollector, de warmte van de zon op en verwarmen het water voor het waterpompsysteem. Een deel van de constructie (ca. 1/3 deel) wordt loodrecht in de bodem aangebracht. De aansluitleidingen in de grond worden verlengd om een buffermogelijkheid voor

's-nachts en voor bijzonder koude dagen te creeren. Op zonnige dagen laadt de grond op en geeft deze een deel van de warmte af aan de aardcollector. Zo kan de grond herstellen en een warmtevoorraad voor 's-nachts of voor koude dagen opbouwen. Het energiehek kunt u naar wens laten begroeien door bijvoorbeeld een druivenplant of klimop.

Een alternatief voor het energiehek is de dakabsorber. Hierbij wordt een hek vlak, met afstand tot het dak, op bijvoorbeeld een garage aangebracht. Daarnaast wordt nog een hekvlechtwerk volledig verticaal in de grond aangebracht.

 

Verticale aardsonde

De derde mogelijkheid is naast voor nieuwbouw, ook voor bestaande bouw geschikt. De aardsonde wordt hierbij verticaal ca. 30 tot 100 meter diep in de grond geboord. De werking van deze aardsonde is in principe hetzelfde als bij de horizontale aardcollector. Omdat deze aardsonde minder ruimte nodig heeft dan de verticale aardsonde, is deze dus ook geschikt voor bestaande bouw.

 

Deze systemen kunnen in de zomer (met een optionele uitbreiding) worden gebruikt voor het koelen van uw woning.

energiehek
energiehek
schema lucht-water-warmtepomp
schema lucht-water-warmtepomp

Lucht-water-warmtepompen

 

De lucht-water-warmtepomp is uitstekend geschikt voor bestaande bouw. De kleine, compacte warmtepomp kan onopvallend worden geplaatst op bijvoorbeeld het garagedak of in de tuin.

Zelfs in de winter is er in de buitenlucht voldoende warmte aanwezig om de lucht-water-warmtepomp te kunnen gebruiken. De lucht wordt via een ventilator naar de verdamper gebracht, en daar in de warmtepomp afgekoeld. De daaruit onttrokken energie wordt door de warmtepomp voor verwarming bruikbaar gemaakt.

 

Ook dit systeem kan in de zomer (met een optionele uitbreiding) worden gebruikt voor het koelen van uw woning.

 

Een andere, speciale toepassing van de buitenlucht-warmtepomp is zwembadverwarming.

HWLA buitenlucht-water-warmtepomp
HWLA buitenlucht-water-warmtepomp

Onderhoud warmtepompen

 

Zoals elk apparaat heeft ook een warmtepomp onderhoud nodig. Door goed en regelmatig onderhoud te plegen verlengt u de levensduur van uw apparaat. Zoals de meeste mensen een onderhoudscontract voor hun cv-ketel hebben, kunt u ook een onderhoudscontract voor uw warmtepom afsluiten. Hiervoor kunt u ook bij ons terecht. Wij zijn hierin uniek in deze regio. U kunt bij ons een onderhoudscontract afsluiten voor een scherpe prijs.